Vindrose specialister på rejser til Polen siden 1977

CHECK VORES TILBUD PÅ REJSER TIL STETTIN

Om Wroclaw

Wroclaw (tysk: Breslau) er Polens 4 største by med cirka 635.000 indbyggere. Byen ligger ved Oder floden i sydvest Polen. Wroclaw er hovedstad i Dolnoslaskie,

Wroclaw er en vigtig industriby med en stor flodhavn.

Historie

Tidlig historie

Wrocław var kendt som en vigtig by allerede i det 8. århundrede. Wrocław blev ødelagt af mongolerne i 1241, men blev hurtigt genopbygget med hjælp af tyske indvandrere. I det 14. århundrede blev Wrocław en del af Böhmen og fra 1526 under Habsburgernes styre. I 1742 kom Wroclaw under Preussen. Industrialiseringen betød at Wroclaw voksede stærkt i det 19. århundrede og i 1900 havde byen cirka 420.000 indbyggere.

Efter 1945

I 1945 erklærede tyskerne byen “Festung Breslau”, og de voldsomme kampe om Wrocław varede 3 måneder, 70 procent af byen blev fuldstændig ødelagt. Efter krigen blev de tyske indbyggere deporteret og erstattet med polakker fra dele af det østlige Polen som blev en del af Sovjetunionen. En stor del af polakkerne i Wroclaw stammer fra byen Lviv der i dag ligger i Ukraine.

Rejser, lufthavn og station

Hotel og lejligheder

Turistinformation og seværdigheder

Ostrów Tumski

De fleste bygninger i centrum blev ødelagt under anden verdenskrig med er blevet smukt genopbygget. Ostrów Tumski er en ø og den ældste del af byen. Her ser du katedralen fra 10 århundrede som er genopbygget i årene 1945 – 1956. Sankt Ägidius kirke fra 1230 er Wrocławs ældste bevarede bygning. På øen ligger også den botaniske have som blev anlagt i 1811.

Panorama Racławicka

Det spektakulære Panorama Racławicka er et cirkelrundt historisk maleri med omkreds 120 meter. Maleriet var malet til en udstilling i Lviv i 1894, men blev bragt til Wrocław af de mange polakker der blev flyttet til Wroclaw efter 1945.

Nationalmuseum

Nationalmuseet har en særlig fin samling af middelalderlig kunst.

Museum for arkitektur

Museet for arkitektur i et tidligere kloster fra det 16. århundrede har en udstilling der viser genopbygningen af Wroclaw efter krigen.

Rådhuspladsen

Byens gamle rådhus med første dele fra det 13. århundrede, er prydet af et astronomisk ur fra 1580 i gavlen. Omkring markedspladsen er der opført fine købmands huse fra det 16. århundrede. Elisabeth kirken er opført i gotisk byggestil blev ødelagt under krigen, men er fuldt restaureret.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here