Vindrose specialister på rejser til Polen siden 1977

CHECK VORES TILBUD PÅ REJSER TIL STETTIN

Om Pila

Pila har i dag ca 75.000 indbyggere. De første omtaler af byen går tilbage til 1449. Kirkekilder angiver at der på stedet har været drevet et savværk samt at navnet på wojt, kongens repræsentant, var Paul. Dette beviser at Pila allerede på dette tidspunkt var en by, sandsynligvis etableret på grundlag af Magdeburger Recht. Senere kilder nævner endvidere et placeringsdokument udstedt af den Polske dronning Jadwiga, hvilket betyder at det stammer fra det 14 århundrede. Skt Johns kirken fandtes allerede i 1449.

I 1456 skrev Brandenburg Elector et brev til biskoppen i Poznan og Starosta (kongens regionale repræsentant) hvori han anklagede Pila borgere for at lave overfald på hans land. Pila var dengang en privat ejet by, i 1480 tilhørte den Maciej Opalinski som senere overgav byen til Kong Kazimierz.

Pila historie

Den 4 marts 1513 gav Kong Sigismund Pila en konstitution baseret på Magdeburger Recht, på den tid var byen en autonom kommune med egen jurisdiktion og organisation. Protokoller fra 1503 melder om at der på den tid var 153 huse i byen. Pilas byvåben stammer fra denne periode.

I 1605 gav Kong Sigismund Vasa Pila og Pila-ujscie distriktet til hans anden kone Constance, den gang var Pilas centrum det gamle marked og bygningerne var af træ undtaget kirken og formegentligt rådhuset. I 1626 blev byen offer for en stor brand, byen blev genopbygget efter stor indsats af Constance og efter design hendes sekretær der stod bag projekteringen af byen med dens meget rummelige form, som blev bevaret frem til 2den verdenskrig.

Den 24 juli 1655 blev byen indtaget af Svenske tropper og byen blev ikke sparet i løbet af de krige der fulgte (Nordiske krig, 7 års krigen).

Perioder med tilbagegang og ødelæggelser blev dog altid fulgt af rask handel og genopbygning. Frem til 1772 var Pila en kongelig by. I 1772 under Polens første deling kom byen under Preussisk styre. Perioden herefter var præget af en øgning i antallet af Tyske tilflyttere og en nedgang i antallet af den oprindelige Polske befolkning.

I 1834 blev byen endnu en gang ramt af en stor brand der bl.a betød at rådhuset med de kommunale arkiver nedbrændte. Under genopbygningen bevaredes det rummelige layout med mange nye bygninger blev konstrueret. I 1851 kom der ny kraft til byens udvikling idet byen fik jernbanen der forbandt Pila med Berlin og Bydgoszcz senere kom antallet af jernbanelinier op på 5 og i slutningen af århundreret var Pila en af de største byer i Poznan området og industrien fortsatte med at udvikle sig ligesom byen havde en stor garnision.

Slutningen på 1ste verdenskrig betød ikke at Pila kom tilbage til Polen, i 1920 gik grænsen et par kilometer syd for byen. Pila var på den tid sæde for myndighederne Poznan – Vest Preussen og som sådan fik byen et storby lignende præg, vicekonsulatet og senre konsulatet for den første Polske republik var placeret i Pila.

Under 2den verdenskrig blev Pila gjort til en del af det Pommerske Rampart fort, ved slutningen af krigen var byen erklæret som fæstningsby og blev først indtaget efter 2 ugers kampe. Ved krigsafslutningen var 75 % af byen i ruiner, i den centrale del af byen var 90 % lagt i ruiner.

I dag er Pila genopbygget og blev ved en administrationsreform i 1975 gjort til hovedstad i et amt som i den centralt styrede økonomi betød en indstrømning af kapital til udvikling og modernisering af byen.

Rejser, lufthavn og station

Hotel og lejligheder

Turistinformation og seværdigheder

Som tidligere nævnt er byen ved flere lejligheder blevet ødelagt af brand og krige, hvilket betyder at byen ikke har mange monumenter. Der er ikke nogen gammel bydel som ellers er karakteristisk for den slags byer, kirkerne i byen er heller ikke særlig gamle, de krigsødelagte mure af skt. Johns kirken blev revet ned i 1976 og er blevet erstattet med et hotel.

Men der er dog ting der er værd at se i Pila og omegn:

Staszic plads.

Tidligere en kavaleri træningsbane, senre hestemarked og i årene 1926-29 en plads hvorpå der blev bygget administrative bygninger. Politiskolen var dengang toldkammer og politimesterkontor, bygningen var ment som en substitut for et slot. Bygningen på den østlige side af pladsen husede forskellige kulturelle institutioner som bibliotek, teater og museum. Det nuværende rådhus husede dengang kontorer for den evangelistiske kirke og et finiansielt kontor.

Skt. Stanislaw kirke (Browarna 13). Neogotisk kirke bygget i 1895-96 af den evangelistiske menighed.

Den hellige families kirke. Neo-barok kirke bygget i årene 1912-15. De 2 tårne dominerer facaden med et interessant indgangsparti.

Skt. Anthony kirke (Ludowa 10). Bygget i årene 1929-30 efter tegninger af arkitekten Hans Herkommer fra Bauhaus skolen. Kirken er kendt for det 7 meter høje trækrucifix, det største i Europa lavet af et enkelt stykke træ.

Stanislaw Staszic museum (Browarna 18). I denne bygning som formegentlig var fødested for Pilas mest kendte indbygger gennem tiderne. Stanislaw Staszic var statsmand, forfatter og geolog. Bygningen blev ødelagt under 2den verdenskrig men er blevet genopbygget. Museet fortøller om Staszic liv, hans bøger og deres oversættelser.

By- og distriktsmuseum (Browarne 7) Her indsamles matriale vedrårende byens og egnens fortid. Bygningen var tidligere den Polske republiks konsulat.

Arsenalet (1 maj) opført i årene 1843-44 som arsenal, efter 2den verdenskrig er bygningen konverteret til beboelsesejendom.

Kuznik parken. I byens nordvestlige del ligger disse 96 ha. naturpark. Allerede før 2den verdenskrig var her parkområde, dette blev genoprettet i 1959 for at beskytte landskabet omkring Rudnickie søen. Vest for søen ligger morænebakker der fører mod søerne Duzy Kuznik og Maly Kuznik. Der er registreret 389 plantearter hvoraf mange er sjældne vandplanter.

Seværdigt i Pila omegn:

Skrzatusz. En landsby beliggende 12 km nordvest for Pila. Her finder du en barok kirke bygget i årene 1687-94 til minde om Kong Jan III Sobieski sejr i slaget om Wien.

Krajenka. St. Annes kirke opført i 1774 på stedet hvor engang lå Danaborski familiens palads. Ikke langt derfra finder du det klassisistiske Sulkowski palads fra det 19 århundrede.

Bialosliwie jernbanemuseum. Station og udendørs museum for historiske smalspors jernbaner.

Trzcianka. En by beliggende 24 km sydvest for Pila. Her finder du en række historiske huse fra begyndelsen af det 19 århundrede som minder om at byen engang var et af de største centre for tekstilvirksomhed. I byen finder du endvider et Wiktor Stachowiak museum med en regionalt orienteret udstilling.

Smolary. Naturreservat 16 km nord for Pila. Reservatet ligger ved Smolary søen og det tilstødende skov og sumpområde er udlagt til naturreservat med mange sjældne plantearter.

Zielona gora. Fredet skovområde beliggende 4 km sydvest for Wyrzysk, en meget hyggelig og malerisk by som er et besøg værd hvis man er på disse kanter. Skovområdet er beliggende på de nordlige skrænter af Debowa Gora bakkerne. Mange træsorter men hovedsageligt eg, i skovbunden findes mange sjældne plantearter, bl.a. flere arter af orkide familien.

Osiek. Et udendørs etnografisk museum. Krajna regionens byggestile og store udstillinger af møbler, gårde samt kulturelle og rituelle objekter. Osiek ligger ikke langt fra Wyrzysk.

Restaurant, pub og club

Tips til restauranter

Kultur og sport

Kultur og sport

Shopping i Pila

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Hvor ligger Pila i Polen ?

Her kan du se mere information og fakta om Polen og det województwo (provins) hvor byen ligger.

Wielkopolskie

Indbyggere: 3361 (tus.), Areal: 29826 km2, Amter: 31, Kommuner: 226

Denne delstat, Wielkopolskie, Storpolen kaldes og den Polske stats vugge hvor man registrede "Polsk historie " fra år 966. Polen var dengang regeret fra Poznan og i år 1000 blev Gniezno ærkebisoppens by hvor katedralen blev brugt til kroninger af de første Polske konger.

De polske følelser har altid været stærke i denne del af landet og den store Polske opstand tog sin begyndelse i Poznan den 27 december 1918, opstanden resulterede i dannelsen af det nye Polen.

Vigtigste byer i regionen:

Poznan
Gniezno
Kalisz
Konin
Leszno
Pila

Værd at besøge i regionen:

Kornik , 20 km sydøst for Poznan, med slottet, slotspark og flot gotisk kirke
Rogalin , 20 km syd for Poznan , rokoko slot med udstillinger og smuk park.
Gniezno med den store domkirke

Om Polen

Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt Rusland (210 km) mod Hviderusland (416 km) og Ukraine (529 km) følger grænsen floden Bug mens grænsen mod Tyskland (467 km) følger floderne Oder og Neisse. I syd grænser Polen op til Slovakiet (539 km) samt Tjekkiet (790 km).

Det nordlige Polen er fladt og for en stor dels vedkommende dækket af nåleskove. Den centrale del af landet er frugtbar og med. en stor landbrugsproduktion. Den sydlige del af Polen er præget af Karpaterbjergene.

De vigtigste industrier er stål- og kemikalieindustri og Polen råder over store mineral resourcer hvoraf kul er den største men også svovl, kobber, zink og bly udvindes i Polen.

Et af de største problemer befolkningen har arvet fra kommunisttiden er forureningen, som især stammer fra stålindustrien samt det faktum at der i Polen stadig bruges utroligt meget kul og brunkul til bl.a. opvarmning. Polens centrale beliggenhed betyder endvidere at meget af forureningen fra nabolandene havner her. Den kraftige forurening betyder at det er umuligt at bade mange steder langs kysten og at der i byer som bl.a. Krakow sker et kraftigt forfald af historiske bygninger.

Andre steder i Polen som f.eks de Masuriske Søer er derimod et eldorado for dyreliv og de endeløse skove er stort set uberørt af menneskehænder. Her findes f.eks vilde heste, bison, vildsvin, bæver, traner, ørne samt storke i store mængder (ca. hver 3de europæiske stork er Polsk), mod syd i bjergene findes ulve og bjørne.

Facts om Polen

Indbyggertal: 38.600.000
Hovedstad: Warszawa
Valuta: Zloty
Religion: Romersk-katolsk (90 %) Ortodoks (2 %) Andre (8 %)
Styreform: Demokrati
Areal: 312.700 km2
Højeste punkt: Rysy (2.499 m)
Største byer: Warszawa (1,6 mio),Lodz,Krakow,Wroclaw,Poznan,Gdansk,Szczecin

Kendte polakker

Frederic Chopin (1810-49), pianist og komponist
Maria Sklodowska Curie (1867-1934) Fysiker og kemiker. Opdager af radium og polonium, 2 gange Nobel pristager
Feliks Dzierzynski (1877-1926), grundlægger af Sovjets hemmelige politi, det er dog de færreste Polakker der er stolte over denne herres bedrifter.
Wojciech Jaruzelski (f. 1923), Politiker og Officer, regeringschef efter undtagelsestilstanden i 1981 og præsident til november 1990.
Krzystof Kieslowski (f. 1941), Filminstruktør kendt for "Veronikas to liv", "Dekalog", og trilogien "Blå", "Hvid" og "Rød".
Nicolaus Kopernikus (1473-1543), Astronom der påviste at Jorden drejer omkring Solen.
Jozef Pilsudski (1867-1935), Officer og politiker, deltog i kampen mod Sovjet 1918-20. I 1926 tog han magten ved et statskup. Stærkt nationalistisk og antisovjet. Ligger begravet på Wavel slottet i Krakow og er genstand for betydelig persondyrkelse.
Roman Polanski (f.1933), Filminstruktør der siden midten af 60erne har arbejdet i England og USA. Kendeste film er "Rosemarys baby" og " Chinatown".
Lech Walesa (f.1943), Elektriker på Lenin værftet i Gdansk og leder af fagbevægelsen Solidaritet. Interneret i 1981 og modtager af Nobels fredspris i 1983. Præsident 1990-1995.
Karol Wojtyla (f. 1920), Pave, ærkebiskop i Krakow 1964 og valgt til pave i 1978 under navnet Johannes Paul II.

Er polsk et svært sprog ?

De fleste vil nok omgående svare ja, men polsk har som dansk også været under indflydelse af forskellige hovedsprog der har påvirket andre landes sprog i forskellige historiske perioder. Igennem 900 år var polsk påvirket af latin men det polske sprog har også været påvirket af tysk, russisk og fransk gennem tiderne.
Her en lille miniparlør så du i det mindste kan fremstå som værende en venlig gæst:
Hej : Czesc, udtales: tjæst
Ja: Tak, udtales: ganske som tak på dansk
Nej: Nie, udtales: njie
Goddag (hr. / frue): Dzien dobry (panu / pani), udtales: djæn dobre
God aften: Dobry wieczor, udtales: dobre wætjor
Velkommen: Witam, udtales: som skrevet
Tak: Dzienkuje, udtales: djenkuje
Farvel: Do widzenia, udtales: do widsænia
På gensyn: Do zobazenia, udtales: do sobasænia
Godnat: Dobranoc, udtales: dobranots
Undskyld: Przepraszam, udtales: pseprasjam
Værsågod: Prosze, udtales: pråsje
Skål: Na zdrowie, udtales na strovie

Polens historie kort

Mieszko I (960 – 992) hertug af Piast, var grundlægger af det første Polske rige, Miezko I blev kristnet i 966. Frem til 1100 tallet var monarkiet baseret på arvefølge. Polens store problem i den tid var forholdet til germanerne og til pavestaten. Miezko bad om beskyttelse fra pavestaten og i 1000 blev det første kirkelige centrum dannet og kirken kom til at spille en vigtig rolle i politik.

Senere blev Polen opdelt i hertugdømmer der var styret af Piasterne og 20 fyrster og i denne periode blev kirkens magt større. I denne periode kom mange tyske indvandrere til landet der ellers havde været domineret af slaver, fra 1200 tallet blev bybefolkning i større og større grad præget af tyskere og jøder.

I 1386 sluttedes Polen sammen med Lithauen gennem giftemål og der blev etableret en statsform der tilgodeså begge lande. I 1409 forsøgte teutonerordenen at bremse den Polske ekspansion men måtte se sig slået i slaget ved Grunwald hvorefter ordenens magt blev betydeligt svækket. I 1466 efter en ny sejr over teutonerne erobredes Pommeren og de store byer i nord.

I 1573 uddøde Jagellon dynastiet og kongen skulle fremover vælges, Kong Stefan Batory gav afkald på posten som øverste dommer. I 1600 tallet voksede presset mod både Polen og Lithauen. Svenskerne ønskede herredømmet over Baltikum og Rusland var i stadig konflikt med. Lithauen, samtidig var Polen også presset af Østrigs ønske om ekspansion. I 1648 indledte kosakker og ukrainske bønder et oprør der blev begyndelse til enden for den Poske stat. Kosakkerne allierede sig med Rusland og i 1654 blev Polen så invaderet af russiske tropper, senere fulgte svenskerne og besatte resterne af landet. Polakkerne fik da hjælp af Østrigerne hvilket betød at svenskere og tyrkere trak sig tilbage, russerne beholdt dog bl.a. Smolensk og Kiev. Krigene betød at Polen var stærkt svækket og i 1772 blev Rusland, Preussen og Østrig enige om at dele landet mellem sig. I 1791 blev der vedtaget en ny forfatning i et forsøg på at samle landet, men russerne invaderede påny og landet blev endnu en gang delt. I 1794 opstod et oprør der blev knust og i 1795 blev landet atter delt og den Polske stat var nu forsvundet fra landkortet.

Med afslutningen af 1ste verdenskrig var den nye polske stat en realitet. Marskal Pilsudski blev en hovedskikkelse i det nye Polen. Han måtte i første omgang indgå et kompromis med tilhængerne af en social revolution, og accepterede at den første regering blev socialistisk domineret. De radikale kræfter blev dog tvunget tilbage idet vestmagterne havde brug for Polen som et bolværk mod Sovjetunionen. Polen kom i krig med Sovjetunionen, men blev reddet ved fransk hjælp. Ved fredsslutningen fik Polen overdraget store landområder i øst, hvor flertallet var af ukrainsk og hviderussisk afstamning. Mod vest blev store tysktalende grupper lagt ind under Polen hvilket skabte store problemer for det nye Polen.

Landet fik først da Pilsudski i 1926 gennemførte et statskup en stabil regering. Efter Pilsudskis død i 1935 fik regimet i Warszawa et stadig mere fascistisk præg. F.eks benyttede Polen Münchenforliget til at tage Teschenområdet fra Tjekkiet. Endvidere prøvede regeringen at indgå et kompromis med Tyskland, men efter Tjekkoslovakiets fald blev det klart, at Polen stod øverst på listen over Hitlers angrebsmål. Berlin ønskede Gdansk og en korridor til Østpreussen. Derpå søgte regeringen støtte hos Vestmagterne, men ønskede ingen kontakt med russerne, som sluttede en ikke-angrebspagt med Hitler.

Ved krigsudbruddet i september 1939 kæmpede polakkerne tappert. Men militæret var fuldstændigt forældet og havde ikke en dhance mod Hitlers krigsmaskine. Økonomisk stod Polen også svagt ved krigsudbruddet, landet var ikke kommet sig efter verdenskrisen, og Polen ved krigsudbruddet et tilbagestående landbrugsland. 2. verdenskrig blev den største af alle katastrofer i polsk historie. Krigen krævede seks millioner ofre. Warszawa var ved krigsafslutningen fuldstændigt ødelagt efter en tragisk opstand i 1944.
I 1942 opstod der en kommunistisk modstandsbevægelse der havde russernes støtte. Forsøget på at befri hovedstaden gennem Warszawaopstanden før den røde hær rykkede ind endte med nederlag - bl.a. fordi russerne ikke støttede opstanden. Mange blandt den unge ikke-kommunistiske elite døde under kampene, og det reelle magtgrundlag gled over til den venstreorienterede Lublin regering, som blev oprettet den 22. juli 1944.

Efter 2den verdenskrigs afslutning blev hele Polen flyttet mod vest. Under Wladislaw Gomulkas ledelse opnåede kommunisterne i årene frem til 1948 en betydelig magt. Men Gomulkas politik var urealistisk og i efteråret 1948 blev Gomulka sat ud af spillet, og den Moskva-tro stalinist Boleslaw Bierut regerede frem til 1956. Styret var hårdt, og der blev opbygget en ny storindustri. Opbygningen af industrien brød med Polens klassiske økonomiske struktur som et tilbagestående landbrugsland. Grundlaget for det moderne Polen blev skabt i disse år. Men samtidig blev arven fra denne periode en vigtig årsag til de vanskeligheder, Polen måtte gå igennem i årene efter stalintiden.
Det nye regime indførte kollektivisering af landbruget og prøvede at kontrollere den stærke katolske kirke, som ikke bare var en religiøs, men også havde dybe rødder blandt folket. Midt i 50'erne voksede de økonomiske problemer. Dette kom til udtryk i strejker og uroligheder i Poznan i juli 1956. Urolighederne blev først slået ned, men i oktober 1956 kom Gomulka og hans nærmeste medarbejdere atter til magten. De overbeviste russerne som ellers stod klar til at intervenere om, at der ikke eksisterede noget alternativ. Kollektiviseringen blev indstillet og kirkens leder blev sat på fri fod og støttede Gomulka. Der blev oprettet arbejderråd, lønningerne blev sat op, og der blev mere at købe i butikkerne. De økonomiske reformer fik ikke nogen egentlig chance før efter Gomulkas fald i 1970.

Op igennem 60erne led økonomien under bureaukratiet, varetilbuddet var utilstrækkeligt, og sortbørshandelen florerede. Produktiviteten fortsatte med at være lav, selv om moderniseringen af økonomien i anden halvdel af 60'erne fortsatte. I december 1970 blev der vedtaget prisforhøjelser på madvarer umiddelbart før jul hvilket udløste uroligheder, som i løbet af få dage væltede Gomulka. Polen var på randen af borgerkrig og Edward Gierek overtog magten. Han forsøgte at få arbejderne med på en økonomisk mobilisering, som skulle højne levestandarden og hjælpe den polske økonomi tilbage på ret køl. I en periode optrådte fagforeningerne mere frit, men det blev snart klart, at den nye ledelse ikke havde til hensigt at gennemføre virkelige politiske reformer. Gierek lovede en årlig vækst på op til 12%, mens reallønnen steg med ca. 40% under femårsplanen 1971-75. Der blev lagt vægt på husbyggeri, og der blev igangsat store nye projekter som havnen i Gdansk og stålværket i Katowice. Bilindustrien blev styrket, og der blev sat meget ind på at forbedre det gammeldags kommunikations system.

I de første 3-4 år var fremgangen overbevisende, og det nye styre kunne styrke sin basis i befolkningen på trods af, at demokratiseringen i praksis var højst begrænset. Men omkring midten af 70'erne meldte vanskelighederne sig. Polen fik mere end halvdelen af sin import fra Vesten og udlandsgælden øgedes, man begyndte at føle de stadig større renter og afdrag i fremmed valuta. Der opstod en stadig mere åbenlys varemangel mens priserne på vigtige madvarer blev holdt stabile af politiske årsager, dette kostede milliardbeløb i støtte. En ny krise blev udløst efter en prisforhøjelse i juni 1976. Efter spontane strejker og uroligheder blev forhøjelserne trukket tilbage, men Polen gled ind i en økonomisk krise, som blev en stærk belastning for partiledelsen.

I august 1980 gennemførte regeringen nye omfattende prisstigninger, og som mange gange tidligere gik arbejderne på det enorme Lenin skibsværft i Gdansk i strejke. Den blev ledet af elektrikeren Lech Walesa og udviklede sig til en generalstrejke der tvang regeringen til forhandlingsbordet. Arbejderne dannede to måneder senere landsorganisationen Solidarnosz, der nåede op på 10 millioner medlemmer.
Kommunistpartiet var lamslået over denne mobilisering af arbejderne og måtte gennem en dyb kriser der endte med at general Wojciech Jaruzelski der var premierminister blev partiets førstesekretær. I december 81 erklærede Jaruzelski landet i krigsrettilstand. Han forbød Solidaritet og lederne blev tvunget under jorden.

Krigsrettilstanden blev ophævet i 1983, men forfatningen blev ændret og i stedet indførtes undtagelsestilstand. Gennem 1980erne fortsatte den internationale solidaritet med Solidaritet der, på trods af hård repression, ikke var til at knække. Med kirken som mægler indledte regeringen og repræsentanter for Solidaritet i 1989 rundbords samtaler I juni gennemførtes valg, og kommunistpartiet fik kun netop det antal pladser, der var blevet aftalt under forhandlingerne med oppositionen. Samtidig forkastede Solidaritet general Jaruzelskis forslag om at danne en fælles regering med kommunistpartiet. Det moderate medlem af Solidaritet, Mazowiecki blev efterfølgende udnævnt til præsident som den første ikke-kommunistiske præsident i et østblokland.

I december 1989 vedtog Nationalforsamlingen, at landet atter skulle hedde Republikken Polen. Den maj 1990 udbrød strejke i Gdansk mod Mazowiecki regeringen, som blev beskyldt for at have glemt sin arbejderfortid. Ved de første direkte præsidentvalg i december 1990 blev Lech Walesa valgt til præsident med 75% af stemmerne. I januar 1992 gennemførtes den første landsdækkende generalstrejke - af en times varighed - efter kommunisternes fald. Strejken var organiseret af Solidaritet i protest mod regeringens forhøjelse af el-, gas- og de kommunale varmepriser. I 1993 blev der udskrevet valg før tid. Valget blev afholdt i september og markerede en tilbagevenden til magten for de politiske kræfter, der havde støttet det kommunistiske regime. SLD og PSL fik i alt 73 af de 100 pladser, der var på valg. Efter umiddelbart at have afvist valgnederlaget, endte Walesa med at udpege PSL's leder, Waldemar Pawlack til ny premierminister.
1994 var præget af konstante konflikter mellem præsidenten og regeringen.

Lech Walesa led et smerteligt nederlag til den reformerte kommunist Aleksander Kwasnewski ved præsidentvalget i 1995 hvor Kwasnewski i anden runde fik 53 % af stemmerne. I 1996 beslutter sejmen at der ikke skal rejses tiltale mod general Jaruzelski for at have indført krigsrettilstand. Polens ønske om at søge optagelse i EU udløste en del debat i 1998. Dels omkring moderniseringen af landbruget men ikke mindst omkring anvendelsen af de tilskud Polen skal modtage. I februar 1999 stemte 409 parlamentarikere for landets optagelse i NATO mens hele 7 stemte imod. Den økonomiske reformpolitik regeringen gennemfører for at bane landets vej for optagelse i EU, kaster titusinder af polakker ud i arbejdsløshed, specielt bønder og arbejdere er stærkt utilfredse og gennemfører jævnligt protestaktioner.

Lech Walesas afsked med politik blev klokkeklar da han ved sidste valg tabte stort til Kwasniewski som blev ved valgte præsident, der blev genvalgt siden overgangen, han fik denne gang 54 % af stemmerne. Nobelpristageren Walesa opnåede ikke engang 1 % af stemmerne.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here