Vindrose specialister på rejser til Polen siden 1977

CHECK VORES TILBUD PÅ REJSER TIL STETTIN

Om Krakow

Krakow er den næststørste og en af ​​de ældste byer i Polen, byen ligger ved Wisla floden i sydlige Polen. Byen har cirka 760.000 indbyggere.

Krakow var Polens officielle hovedstad indtil 1596 og er et vigtigt kulturcentrum. Byen regnes som en af ​​Europas smukkeste byer og den gamle bydel er UNESCO verdensarv.

Krakow historie

Tidlig historie

Stedet hvor Krakow ligger har været beboet i cirka 6.000 år. I middelalderen var Kraków et vigtigt handelscentrum på ruten mellem Rusland og Vesteuropa. Byen var hovedstad i det polske imperium fra 1038 til 1596, da kong Sigismund 3 Vasa flyttede hoffet til Warszawa. Krakow fik byens rettigheder i 1257. Flytningen af ​​hovedstaden og svenskernes angreb på byen i perioden 1655-1657 dæmpede byens videre udvikling.

I 1794 var Kraków centrum for Tadeusz Kościusz oprør mod det russiske og preussiske styre. Efter Polens deling i 1795 tilhørte byen Østrig. Fra 1815 til 1846 var byen hovedstaden i Republikken Krakow. Efter revolutionen i 1846 blev byen atter indlemmet i Østrig.

Sammen med Lviv var Kraków den vigtigste by i det østrigske Galicien. I perioden 1939-1945 var Kraków hovedstad for regeringen i det tysk besatte Polen. General Hans Frank havde hovedkvarter på Wawel.

Efter 1945

Krakow undgik ødelæggelser under anden verdenskrig og er i dag et vigtigt industricenter. Industrien ligger placeret i det nye industriområde Nowa Huta øst for centrum. Her opførte man i 1954 Polens største stålværk.

Kraków er et af de største turistcentre i Polen. Cirka 9 millioner turister, heraf 2,5 millioner udenlandske, besøger byen hvert år.

Rejser, lufthavn og station

Hotel og lejligheder

Turistinformation og seværdigheder

Den gamle bydel er omgivet af en park anlagt på de tidligere bymure og voldgrav. Nogle af byportene står stadig i oprindelig form, bedst kendte er Barbakan fra 1505 ved byporten “Brama Florińska”.

Torvet, “Rynek”

Rynek Glowny er centrum i Krakow og står uændret siden det 14. århundrede. Torvet er et af europas største, det måler 200 gange 200 meter

Markedshallen, “Sukiennice”

Den 120 meter lange markedshal “Sukiennice” er fra det 14. århundrede. På første sal i denne renæssancebygning ligger en afdeling af ​​Nationalmuseet med udstillinger af polske malerier fra 19. århundrede.

Rynek Główny 3
Krakow
Website

Rynek Underground

Udgravninger af det gamle Krakow, fundamenter af bygninger der ligger under det nuværende torv.

Rynek Główny 1
Krakow
Website

Stanisław Wyspiański Museum

Dedikeret til den berømte polske maler, skulptør, designer og dramatiker.

Szczepańska 11
Krakow
Website

Krakow historisk museum

Historiske udstillinger af rustninger, våben, historiske effekter. Juleudstilling hvert år “Krakow Szopka” hvor historiske bygninger bruges som baggrund i udstilling om Jesu fødsel.

Rynek Główny 35
Krakow
Website

Mariakirken

Mariakirken er oprindeligt fra det 14. århundrede. Kirken har to markante tårne ​​og et smukt kunstværk af den tysk-polske billedhugger Veit Stoss, der levede fra 1447 til 1533. Aleteret er 11 meter langt og 12 meter højt og er Europas største alter fra middelalderen.

Signalet, hejnał, spilles fra kirketårnet hver time og på polsk radio klokken 12.00.

Plac Mariacki 5
Krakow
Website

St. Adalberts Kirke

Kościół św. Wojciecha er en af de ældste kirker i Centraleuropa. Første trækirke på dette sted blev opført i det 10. århundrede. Den blev ombygget i det 11. århundrede i romansk stil. I det 17. århundrede blev kirken ombygget i barok stil.

Rynek Główny
Krakow
Website

Rådhustårnet

Det gamle rådhus tårn er fra det 14. århundrede. Oprindeligt en del af det store Gotiske rådhus. Dette blev ødelagt i det 19. århundrede af østrigerne da de tog kontrol over Krakow. Fantastisk udsigt over torvet

Rynek Główny 1
Krakow
Website

Pałac Biskupow Krakowskich

Biskoppens palads er et renæssancepalads med en smuk gård. Pave Johannes Paul II boede her under hans tid som biskop i Krakow. Man kan ofte finde et stearinlys i vinduet og mange stearinlys og blomster under det.

Franciszkańska 3
Krakow
Website

Wawel slottet

Det kongelige palads er nu museum. Slotspladsen er blandt de smukkeste i Europa.

Wawel katedralen bygget i perioden 1322 – 1364 er den polske kroningskirke med de polske kongers og nationale heltes grave.

Kazimierz

Kazimierz kvarteret er det gamle jødiske kvarter. Her ligger Polens ældste synagoge, som i dag er et museum. Synagogen er blevet genopbygget efter ​​Anden Verdenskrig. Før anden verdenskrig levede cirka 70.000 jøder i Krakow. Kun cirka 6.000 overlevede krigen.

Oskar Schindlers fabrik

Oskar Schindlers emaljefabrik  er omdannet til museum der viser forholdene for polske jøder under den tyske besættelse fra 1939 til 1945.

Det Jagiellonske museum (Collegium Maius)

Her kan du blandt andet se Nicolaus Copernicus globus.

Dominikaner kloster

Der er 13 kapeller inde i kirken, Sobieski-kapellet med ​​kong Jan III Sobieski familie. Det gyldne Myszkowski-kapel fuld af smuk barok og guld. Det dominikanske Santi Gucci kapel er det smukkeste.

Czartoryski museet

Berømt museum der blandt andet har kendte billeder malet af italienske renæssancekunstnere. Bedst kendt er “Dame med hermelin”, også kaldet den polske Mona Lisa, af Leonardo da Vinci. “Landskab med den gode samaritan” af Rembrandt van Rijn er et andet af de bedst kendte kunstværker.

Swieta Jana 19
Krakow

Website

Barbican museum

Barbican blev bygget i det 15. århundrede og var den største bygning af sin art i Europa. Barbican var beregnet til at forsvare Florian byporten fra angreb. Man frygtede angreb fra Osmannerne i slutningen af middelalderen.

Udstillinger om byens forsvarsanlæg og forsvarere. Celestat er hovedkvarter for forsvarsklub der har eksisteret i over 700 år.

Florian byporten

Dette er den eneste del af de middelalderlige mure, der har overlevet. De fire tårne og arsenalet giver dig en ide om, hvordan de fem kilometer bymur omkring den gamle bydel udseende var i middelalderen.

Bunkier Sztuki

Galleri for samtidskunst nær torvet. Også en boghandel og hyggelig cafe i “bunker”.

Plac Szczepański 3A
Krakow
Website

Shopping

Restaurant & pub

Culture & Sport

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here