Vindrose specialister på rejser til Polen siden 1977

CHECK VORES TILBUD PÅ REJSER TIL STETTIN

Om Krakow

Krakow er Polens 3de største by med ca. 740.000 indbyggere og hovedstad i delstaten Malopolskie. Det er vel nok en af landets mest interessante byer. Seværdighederne ligger tæt i Krakow hvis historie går helt tilbage til stenalderen. I nyere historisk tid starter Krakows historie i 1257 hvor byen får sine byrettigheder og samtidig opføres bymuren omkring det der i dag er centrum af Krakow.
Krakow var en af de få Polske byer der slap gennem 2den verdenskrig uden nævneværdige ødelæggelser og dette nyder de hundredetusinder af turister der hvert år besøger byen godt af i dag. Det var f.eks her man optog Spielberg filmen Schindlers liste og det jødiske kvarter Kazimierz dannede naturlige kulisser til filmen.

Midt i Krakow ligger den berømte og meget charmerende markedsplads med den gamle markedshal , Sukiennice der er en af byens mest bemærkelsesværdige bygninger. Oprindeligt blev den 100 meter lange hal opført i år 1300. I dag kan de mange turistboder i markedshallen tilbyde smykker i guld , sølv og rav. Smukke skakspil i alle tænkelige størrelser og faconer samt skind og tekstiler. Det hele er til salg – set med turistøjne – til meget fordelagtige priser.

På markedspladsen finder du endvidere Mariakirken med det berømte fløjalter i guld. Alteret er Europas alter fra middelalderen. Hver dag kl. 12.00 åbnes alteret og afslører en skulpturgruppe udført med megen realisme. Det er også fra Mariakirken at en hornblæser hver fulde time blæser en fanfare ud mod de 4 verdenshjørner til minde om dengang en hornblæser reddede Krakow fra invasion.

Krakow var Polens officielle hovedstad indtil 1596 og er et vigtigt kulturcentrum. Byen regnes som en af ​​Europas smukkeste byer og den gamle bydel er UNESCO verdensarv.

Krakow historie

Tidlig historie

Stedet hvor Krakow ligger har været beboet i cirka 6.000 år. I middelalderen var Kraków et vigtigt handelscentrum på ruten mellem Rusland og Vesteuropa. Byen var hovedstad i det polske imperium fra 1038 til 1596, da kong Sigismund 3 Vasa flyttede hoffet til Warszawa. Krakow fik byens rettigheder i 1257.

I 1333-1370 regerer kong Kazimierz den store, Wawel slottet opføres i Gotisk byggestil. I 1364 dannes universitetet, senere Jagiellonske universitet. Ægteskabet mellem dronning Jadwiga og kong Jagiello er begyndelse på mere en 4 århundredes Polsk-Lithauisk stat.

Flytningen af ​​hovedstaden og svenskernes angreb på byen i perioden 1655-1657 dæmpede byens videre udvikling. I 1772-73 gennemføres den første deling af Polen. I maj 1791 genindføres kongedømmet kun for kort tid idet Polens anden deling gennemtvinges i 1792-93. I 1807-15 har Napoleon etableret en (uafhængig) stat i Warszawa der også inkluderer Krakow. Efter Napoleons nederlag og Wienerkongressen i 1815 bliver Polen påny delt og en stor del af Polen tilfalder Rusland. Krakow republikken bliver etableret men kun for at leve i kort tid fra 1815-46 hvorefter byen igen bliver en del af Østrig.

I 1794 var Kraków centrum for Tadeusz Kościusz oprør mod det russiske og preussiske styre. Efter Polens deling i 1795 tilhørte byen Østrig. Fra 1815 til 1846 var byen hovedstaden i Republikken Krakow. Efter revolutionen i 1846 blev byen atter indlemmet i Østrig.

Sammen med Lviv var Kraków den vigtigste by i det østrigske Galicien. I perioden 1939-1945 var Kraków hovedstad for regeringen i det tysk besatte Polen. General Hans Frank havde hovedkvarter på Wawel.

18 jan. 1945 har den tyske hær har gjort store dele af Krakow klar til at blive sprængt i luften men byen udgår store ødelæggelser idet den Røde Hær under ledelse af Marskal Ivan Koniev undgår en artilleriduel med tyskerne og istedet foretager en overraskende knibtangsmanøvre.

Efter 1945

Krakow undgik ødelæggelser under anden verdenskrig og er i dag et vigtigt industricenter. Industrien ligger placeret i det nye industriområde Nowa Huta øst for centrum. Her opførte man i 1954 Polens største stålværk.

Kraków er et af de største turistcentre i Polen. Cirka 9 millioner turister, heraf 2,5 millioner udenlandske, besøger byen hvert år.

Rejser, lufthavn og station

video

Bus og togrejse til Krakow

Polens kulturelle hovedstad Krakow var Polens officielle hovedstad indtil 1596 og regnes af mange som polens kulturelle hovedstad. Byen er en af ​​Europas smukkeste byer...

Hotel og lejligheder

Turistinformation og seværdigheder

Nedenstående kan du se vores forslag til hvad du absolut skal se når du er i Krakow.

Den gamle bydel er omgivet af en park anlagt på de tidligere bymure og voldgrav. Nogle af byportene står stadig i oprindelig form, bedst kendte er Barbakan fra 1505 ved byporten “Brama Florińska”.

Torvet, “Rynek”

Rynek Glowny er centrum i Krakow og står uændret siden det 14. århundrede. Torvet er et af europas største, det måler 200 gange 200 meter

Markedshallen, “Sukiennice”

Den 120 meter lange markedshal “Sukiennice” er fra det 14. århundrede. På første sal i denne renæssancebygning ligger en afdeling af ​​Nationalmuseet med udstillinger af polske malerier fra 19. århundrede.

Rynek Główny 3
Krakow
Website

Rynek Underground

Udgravninger af det gamle Krakow, fundamenter af bygninger der ligger under det nuværende torv.

Rynek Główny 1
Krakow
Website

Stanisław Wyspiański Museum

Dedikeret til den berømte polske maler, skulptør, designer og dramatiker.

Szczepańska 11
Krakow
Website

Krakow historisk museum

Historiske udstillinger af rustninger, våben, historiske effekter. Juleudstilling hvert år “Krakow Szopka” hvor historiske bygninger bruges som baggrund i udstilling om Jesu fødsel.

Rynek Główny 35
Krakow
Website

Mariakirken

Mariakirken er oprindeligt fra det 14. århundrede. Kirken har to markante tårne ​​og et smukt kunstværk af den tysk-polske billedhugger Veit Stoss, der levede fra 1447 til 1533. Aleteret er 11 meter langt og 12 meter højt og er Europas største alter fra middelalderen.

Signalet, hejnał, spilles fra kirketårnet hver time og på polsk radio klokken 12.00.

Plac Mariacki 5
Krakow
Website

St. Adalberts Kirke

Kościół św. Wojciecha er en af de ældste kirker i Centraleuropa. Første trækirke på dette sted blev opført i det 10. århundrede. Den blev ombygget i det 11. århundrede i romansk stil. I det 17. århundrede blev kirken ombygget i barok stil.

Rynek Główny
Krakow
Website

Rådhustårnet

Det gamle rådhus tårn er fra det 14. århundrede. Oprindeligt en del af det store Gotiske rådhus. Dette blev ødelagt i det 19. århundrede af østrigerne da de tog kontrol over Krakow. Fantastisk udsigt over torvet

Rynek Główny 1
Krakow
Website

Pałac Biskupow Krakowskich

Biskoppens palads er et renæssancepalads med en smuk gård. Pave Johannes Paul II boede her under hans tid som biskop i Krakow. Man kan ofte finde et stearinlys i vinduet og mange stearinlys og blomster under det.

Franciszkańska 3
Krakow
Website

Wawel slottet

Det kongelige palads er nu museum. Slotspladsen er blandt de smukkeste i Europa.

Wawel katedralen bygget i perioden 1322 – 1364 er den polske kroningskirke med de polske kongers og nationale heltes grave.

Kazimierz

Kazimierz kvarteret er det gamle jødiske kvarter. Her ligger Polens ældste synagoge, som i dag er et museum. Synagogen er blevet genopbygget efter ​​Anden Verdenskrig. Før anden verdenskrig levede cirka 70.000 jøder i Krakow. Kun cirka 6.000 overlevede krigen.

Oskar Schindlers fabrik

Oskar Schindlers emaljefabrik  er omdannet til museum der viser forholdene for polske jøder under den tyske besættelse fra 1939 til 1945.

Det Jagiellonske museum (Collegium Maius)

Her kan du blandt andet se Nicolaus Copernicus globus.

Dominikaner kloster

Der er 13 kapeller inde i kirken, Sobieski-kapellet med ​​kong Jan III Sobieski familie. Det gyldne Myszkowski-kapel fuld af smuk barok og guld. Det dominikanske Santi Gucci kapel er det smukkeste.

Czartoryski museet

Berømt museum der blandt andet har kendte billeder malet af italienske renæssancekunstnere. Bedst kendt er “Dame med hermelin”, også kaldet den polske Mona Lisa, af Leonardo da Vinci. “Landskab med den gode samaritan” af Rembrandt van Rijn er et andet af de bedst kendte kunstværker.

Swieta Jana 19
Krakow

Website

Barbican museum

Barbican blev bygget i det 15. århundrede og var den største bygning af sin art i Europa. Barbican var beregnet til at forsvare Florian byporten fra angreb. Man frygtede angreb fra Osmannerne i slutningen af middelalderen.

Udstillinger om byens forsvarsanlæg og forsvarere. Celestat er hovedkvarter for forsvarsklub der har eksisteret i over 700 år.

Florian byporten

Dette er den eneste del af de middelalderlige mure, der har overlevet. De fire tårne og arsenalet giver dig en ide om, hvordan de fem kilometer bymur omkring den gamle bydel udseende var i middelalderen.

Bunkier Sztuki

Galleri for samtidskunst nær torvet. Også en boghandel og hyggelig cafe i “bunker”.

Plac Szczepański 3A
Krakow
Website

Krakow – Nowa Huta

Når man så er blevet overvældet af Krakows gamle smukke bygninger, så kan man f.eks tage ud og studerede den socialistiske form for arkitektur i Nowa Huta bydelen.

I starten af 1950erne besluttede man at anlægge en socialistisk ” mønsterby “, denne by blev opført omkring det enorme Sendzimir stålværk (tidligere Lenin stålværket). Stålværket og andre omkringliggende virksomheder er årsag til en del problemer med forurening der sendes ind over Krakow og skader både mennesker og bygninger.

I Nowa Huta finder du den typiske socialistiske arkitektur hvor gaderne, geometrisk ordnet, udgår fra Plac Centralny. Enkelte ældre bygninger finder du dog også i Nowa Huta, bl.a. kirken i Klasztorna der er beliggende foran et 1700 tals kloster. Kirken er opført i 1466 og det er Polens eneste overlevende middelalder trækirke. Kirken er et besøg værd især på grund af de flotte 1300 tals malerier.

Restaurant, pub og club

Forslag til restaurant og pub

Kultur og sport

Kultur og sport

Shopping i Krakow

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Hvor ligger Krakow i Polen ?

Her kan du se mere information og fakta om Polen og det województwo (provins) hvor byen ligger.

Malopolskie

Indbyggere: 3227 (tus.), Areal: 15107 km2, Amter: 19, Kommuner: 181

Malopolskie er for nogen nok den mest spændende og flotteste region at besøge, en by overskygger alle de andre, nemlig Krakow. Krakow er placeret på UNESCOS liste over uvurderlige kulturmindesmærker, og byen er da også flot og kan måle sig med de fleste andre kendte europæiske storbyer, fra denne side kan du klikke dig videre til en nærmere omtale af Krakow.
Men regionen byder ikke kun på Krakow, faktisk ligger seværdigheder og spændende byer tæt i området, faktisk er det muligt at få en hel ferie til at gå med at besøge seværdighederne i Malopolskie. Jeg forsøger her at opliste de mest spændende steder og giver en kort beskrivelse og eventuelt et link til andre sider.

Vigtigste byer i regionen:

Krakow
Tarnow
Nowy Sacz
Nowy Targ
Zakopane

Værd at besøge i regionen:

Wieliczka saltminen beliggende ca 15 km fra Krakow SKAL besøges, minen er sammen med Krakow placeret på UNESCO listen over uvurderlige kulturmindesmærker. Minen hører til blandt de ældste og største miner af denne type. i en periode på 700 år er der blevet hentet 20.000.000 tons salt i minekomplekset hvor gangene i de 9 miner er over 300 km lange. Den øldste del af minen er åben for besøgende og her fører 4,5 km gang hen til fantastiske kapeller m.v der er blevet hugget i saltsøjler i 17 og 19 årh. Det er svært at beskrive denne fantastiske oplevelse, men kommer du forbi må du ikke snyde dig selv for denne.

Niepolomice beliggende ca 20 km fra Krakow er en lille by med et flot renoveret slot samt gotisk kirke fra 14 årh.

Dobczyce beliggende ca 25 km fra Krakow er en by beliggende ved Raba floden med flot beliggende slotsruin fra 14 årh.

Myslenice beliggende ca 30 km fra Krakow er et yndet udflugtsmål for Krakows borgere. Byen er beliggende ved Raba floden, værd at se er kirken fra 15 årh. og de mange middelalderhuse.

Kalwaria Zebrzydowska beliggende ca 35 km fra Krakow har en stor religiøs betydning og pilgrimme i stor tal kommer hertil. Et klosterkompleks blev bygget her i starten af 1600 tallet. Spredt ude omkring i bakkerne finder du 40 små kirker og kapeller. De ligger langs vejen der fører til pilgrimskirken og symboliserer jesus vej til korset.

Wadowice beliggende ca 50 km fra Krakow er hvor vel nok den mest kendte polak er født, nemlig pave John Paul II. Han er født og levede sin ungdom her i byen og i nærheden af kirken fra det 15 årh. finder du pavens hjem der nu er museum.

Oswiecim , eller Auscwitz, beliggende ca 70 km fra Krakow er center for kemisk industri samt metalindustri. Det er dog desværre nok nazityskland der sørgede for at få byen kendt i den ganske verden iden den berygtede koncentrationslejr Auscwitz lå her. Mere en 4 mio mennesker fra 28 nationer mistede livet i denne lejr. Fra 1942 hvor lejren arbejdede på højtryk mistede op til 24.000 mennesker dagligt livet i gaskamrene. Et besøg i lejren er en uhyggelig oplevelse og absolut ikke for folk med sarte nerver.

Ojcow, beliggende 24 km fra Krakow med ruinerne af 1300 tals slot omkranset af Ojcowski nationalparken

Pieskowa Skala beliggende 27 km fra Krakow højt over Pradnik floden ligger et 1300 tals slot remodelleret i 1500 tallet, bemærk Herkules kølle, en karakteristisk klippeformation.
Hvis du skal til Czestochowa er det værd at besøge borgruinerne der ligger på vejen fra Krakow til Czestochowa, kør omkring Ogrodzieniec , Mirow , Bobolice og Olsztyn.

Czestochowa er pilgrimmenes by der her valfarter til maleriet af "den sorte madonna". Klosteret kan dateres tilbage til 1300 tallet men blev ødelagt under husitterkrigen i 1430. Klosteret er mål for millioner af pilgrimme hvoraf den største dag er den 15 august hvor processioner med op til 50.000 deltagere kommer til byen.

Chocholow er en fredet by belliggende syd for for ikke langt fra Zakopane, husene i byen er bygget af tykke træstammer.

Om Polen

Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt Rusland (210 km) mod Hviderusland (416 km) og Ukraine (529 km) følger grænsen floden Bug mens grænsen mod Tyskland (467 km) følger floderne Oder og Neisse. I syd grænser Polen op til Slovakiet (539 km) samt Tjekkiet (790 km).

Det nordlige Polen er fladt og for en stor dels vedkommende dækket af nåleskove. Den centrale del af landet er frugtbar og med. en stor landbrugsproduktion. Den sydlige del af Polen er præget af Karpaterbjergene.

De vigtigste industrier er stål- og kemikalieindustri og Polen råder over store mineral resourcer hvoraf kul er den største men også svovl, kobber, zink og bly udvindes i Polen.

Et af de største problemer befolkningen har arvet fra kommunisttiden er forureningen, som især stammer fra stålindustrien samt det faktum at der i Polen stadig bruges utroligt meget kul og brunkul til bl.a. opvarmning. Polens centrale beliggenhed betyder endvidere at meget af forureningen fra nabolandene havner her. Den kraftige forurening betyder at det er umuligt at bade mange steder langs kysten og at der i byer som bl.a. Krakow sker et kraftigt forfald af historiske bygninger.

Andre steder i Polen som f.eks de Masuriske Søer er derimod et eldorado for dyreliv og de endeløse skove er stort set uberørt af menneskehænder. Her findes f.eks vilde heste, bison, vildsvin, bæver, traner, ørne samt storke i store mængder (ca. hver 3de europæiske stork er Polsk), mod syd i bjergene findes ulve og bjørne.

Facts om Polen

Indbyggertal: 38.600.000
Hovedstad: Warszawa
Valuta: Zloty
Religion: Romersk-katolsk (90 %) Ortodoks (2 %) Andre (8 %)
Styreform: Demokrati
Areal: 312.700 km2
Højeste punkt: Rysy (2.499 m)
Største byer: Warszawa (1,6 mio),Lodz,Krakow,Wroclaw,Poznan,Gdansk,Szczecin

Kendte polakker

Frederic Chopin (1810-49), pianist og komponist
Maria Sklodowska Curie (1867-1934) Fysiker og kemiker. Opdager af radium og polonium, 2 gange Nobel pristager
Feliks Dzierzynski (1877-1926), grundlægger af Sovjets hemmelige politi, det er dog de færreste Polakker der er stolte over denne herres bedrifter.
Wojciech Jaruzelski (f. 1923), Politiker og Officer, regeringschef efter undtagelsestilstanden i 1981 og præsident til november 1990.
Krzystof Kieslowski (f. 1941), Filminstruktør kendt for "Veronikas to liv", "Dekalog", og trilogien "Blå", "Hvid" og "Rød".
Nicolaus Kopernikus (1473-1543), Astronom der påviste at Jorden drejer omkring Solen.
Jozef Pilsudski (1867-1935), Officer og politiker, deltog i kampen mod Sovjet 1918-20. I 1926 tog han magten ved et statskup. Stærkt nationalistisk og antisovjet. Ligger begravet på Wavel slottet i Krakow og er genstand for betydelig persondyrkelse.
Roman Polanski (f.1933), Filminstruktør der siden midten af 60erne har arbejdet i England og USA. Kendeste film er "Rosemarys baby" og " Chinatown".
Lech Walesa (f.1943), Elektriker på Lenin værftet i Gdansk og leder af fagbevægelsen Solidaritet. Interneret i 1981 og modtager af Nobels fredspris i 1983. Præsident 1990-1995.
Karol Wojtyla (f. 1920), Pave, ærkebiskop i Krakow 1964 og valgt til pave i 1978 under navnet Johannes Paul II.

Er polsk et svært sprog ?

De fleste vil nok omgående svare ja, men polsk har som dansk også været under indflydelse af forskellige hovedsprog der har påvirket andre landes sprog i forskellige historiske perioder. Igennem 900 år var polsk påvirket af latin men det polske sprog har også været påvirket af tysk, russisk og fransk gennem tiderne.
Her en lille miniparlør så du i det mindste kan fremstå som værende en venlig gæst:
Hej : Czesc, udtales: tjæst
Ja: Tak, udtales: ganske som tak på dansk
Nej: Nie, udtales: njie
Goddag (hr. / frue): Dzien dobry (panu / pani), udtales: djæn dobre
God aften: Dobry wieczor, udtales: dobre wætjor
Velkommen: Witam, udtales: som skrevet
Tak: Dzienkuje, udtales: djenkuje
Farvel: Do widzenia, udtales: do widsænia
På gensyn: Do zobazenia, udtales: do sobasænia
Godnat: Dobranoc, udtales: dobranots
Undskyld: Przepraszam, udtales: pseprasjam
Værsågod: Prosze, udtales: pråsje
Skål: Na zdrowie, udtales na strovie

Polens historie kort

Mieszko I (960 – 992) hertug af Piast, var grundlægger af det første Polske rige, Miezko I blev kristnet i 966. Frem til 1100 tallet var monarkiet baseret på arvefølge. Polens store problem i den tid var forholdet til germanerne og til pavestaten. Miezko bad om beskyttelse fra pavestaten og i 1000 blev det første kirkelige centrum dannet og kirken kom til at spille en vigtig rolle i politik.

Senere blev Polen opdelt i hertugdømmer der var styret af Piasterne og 20 fyrster og i denne periode blev kirkens magt større. I denne periode kom mange tyske indvandrere til landet der ellers havde været domineret af slaver, fra 1200 tallet blev bybefolkning i større og større grad præget af tyskere og jøder.

I 1386 sluttedes Polen sammen med Lithauen gennem giftemål og der blev etableret en statsform der tilgodeså begge lande. I 1409 forsøgte teutonerordenen at bremse den Polske ekspansion men måtte se sig slået i slaget ved Grunwald hvorefter ordenens magt blev betydeligt svækket. I 1466 efter en ny sejr over teutonerne erobredes Pommeren og de store byer i nord.

I 1573 uddøde Jagellon dynastiet og kongen skulle fremover vælges, Kong Stefan Batory gav afkald på posten som øverste dommer. I 1600 tallet voksede presset mod både Polen og Lithauen. Svenskerne ønskede herredømmet over Baltikum og Rusland var i stadig konflikt med. Lithauen, samtidig var Polen også presset af Østrigs ønske om ekspansion. I 1648 indledte kosakker og ukrainske bønder et oprør der blev begyndelse til enden for den Poske stat. Kosakkerne allierede sig med Rusland og i 1654 blev Polen så invaderet af russiske tropper, senere fulgte svenskerne og besatte resterne af landet. Polakkerne fik da hjælp af Østrigerne hvilket betød at svenskere og tyrkere trak sig tilbage, russerne beholdt dog bl.a. Smolensk og Kiev. Krigene betød at Polen var stærkt svækket og i 1772 blev Rusland, Preussen og Østrig enige om at dele landet mellem sig. I 1791 blev der vedtaget en ny forfatning i et forsøg på at samle landet, men russerne invaderede påny og landet blev endnu en gang delt. I 1794 opstod et oprør der blev knust og i 1795 blev landet atter delt og den Polske stat var nu forsvundet fra landkortet.

Med afslutningen af 1ste verdenskrig var den nye polske stat en realitet. Marskal Pilsudski blev en hovedskikkelse i det nye Polen. Han måtte i første omgang indgå et kompromis med tilhængerne af en social revolution, og accepterede at den første regering blev socialistisk domineret. De radikale kræfter blev dog tvunget tilbage idet vestmagterne havde brug for Polen som et bolværk mod Sovjetunionen. Polen kom i krig med Sovjetunionen, men blev reddet ved fransk hjælp. Ved fredsslutningen fik Polen overdraget store landområder i øst, hvor flertallet var af ukrainsk og hviderussisk afstamning. Mod vest blev store tysktalende grupper lagt ind under Polen hvilket skabte store problemer for det nye Polen.

Landet fik først da Pilsudski i 1926 gennemførte et statskup en stabil regering. Efter Pilsudskis død i 1935 fik regimet i Warszawa et stadig mere fascistisk præg. F.eks benyttede Polen Münchenforliget til at tage Teschenområdet fra Tjekkiet. Endvidere prøvede regeringen at indgå et kompromis med Tyskland, men efter Tjekkoslovakiets fald blev det klart, at Polen stod øverst på listen over Hitlers angrebsmål. Berlin ønskede Gdansk og en korridor til Østpreussen. Derpå søgte regeringen støtte hos Vestmagterne, men ønskede ingen kontakt med russerne, som sluttede en ikke-angrebspagt med Hitler.

Ved krigsudbruddet i september 1939 kæmpede polakkerne tappert. Men militæret var fuldstændigt forældet og havde ikke en dhance mod Hitlers krigsmaskine. Økonomisk stod Polen også svagt ved krigsudbruddet, landet var ikke kommet sig efter verdenskrisen, og Polen ved krigsudbruddet et tilbagestående landbrugsland. 2. verdenskrig blev den største af alle katastrofer i polsk historie. Krigen krævede seks millioner ofre. Warszawa var ved krigsafslutningen fuldstændigt ødelagt efter en tragisk opstand i 1944.
I 1942 opstod der en kommunistisk modstandsbevægelse der havde russernes støtte. Forsøget på at befri hovedstaden gennem Warszawaopstanden før den røde hær rykkede ind endte med nederlag - bl.a. fordi russerne ikke støttede opstanden. Mange blandt den unge ikke-kommunistiske elite døde under kampene, og det reelle magtgrundlag gled over til den venstreorienterede Lublin regering, som blev oprettet den 22. juli 1944.

Efter 2den verdenskrigs afslutning blev hele Polen flyttet mod vest. Under Wladislaw Gomulkas ledelse opnåede kommunisterne i årene frem til 1948 en betydelig magt. Men Gomulkas politik var urealistisk og i efteråret 1948 blev Gomulka sat ud af spillet, og den Moskva-tro stalinist Boleslaw Bierut regerede frem til 1956. Styret var hårdt, og der blev opbygget en ny storindustri. Opbygningen af industrien brød med Polens klassiske økonomiske struktur som et tilbagestående landbrugsland. Grundlaget for det moderne Polen blev skabt i disse år. Men samtidig blev arven fra denne periode en vigtig årsag til de vanskeligheder, Polen måtte gå igennem i årene efter stalintiden.
Det nye regime indførte kollektivisering af landbruget og prøvede at kontrollere den stærke katolske kirke, som ikke bare var en religiøs, men også havde dybe rødder blandt folket. Midt i 50'erne voksede de økonomiske problemer. Dette kom til udtryk i strejker og uroligheder i Poznan i juli 1956. Urolighederne blev først slået ned, men i oktober 1956 kom Gomulka og hans nærmeste medarbejdere atter til magten. De overbeviste russerne som ellers stod klar til at intervenere om, at der ikke eksisterede noget alternativ. Kollektiviseringen blev indstillet og kirkens leder blev sat på fri fod og støttede Gomulka. Der blev oprettet arbejderråd, lønningerne blev sat op, og der blev mere at købe i butikkerne. De økonomiske reformer fik ikke nogen egentlig chance før efter Gomulkas fald i 1970.

Op igennem 60erne led økonomien under bureaukratiet, varetilbuddet var utilstrækkeligt, og sortbørshandelen florerede. Produktiviteten fortsatte med at være lav, selv om moderniseringen af økonomien i anden halvdel af 60'erne fortsatte. I december 1970 blev der vedtaget prisforhøjelser på madvarer umiddelbart før jul hvilket udløste uroligheder, som i løbet af få dage væltede Gomulka. Polen var på randen af borgerkrig og Edward Gierek overtog magten. Han forsøgte at få arbejderne med på en økonomisk mobilisering, som skulle højne levestandarden og hjælpe den polske økonomi tilbage på ret køl. I en periode optrådte fagforeningerne mere frit, men det blev snart klart, at den nye ledelse ikke havde til hensigt at gennemføre virkelige politiske reformer. Gierek lovede en årlig vækst på op til 12%, mens reallønnen steg med ca. 40% under femårsplanen 1971-75. Der blev lagt vægt på husbyggeri, og der blev igangsat store nye projekter som havnen i Gdansk og stålværket i Katowice. Bilindustrien blev styrket, og der blev sat meget ind på at forbedre det gammeldags kommunikations system.

I de første 3-4 år var fremgangen overbevisende, og det nye styre kunne styrke sin basis i befolkningen på trods af, at demokratiseringen i praksis var højst begrænset. Men omkring midten af 70'erne meldte vanskelighederne sig. Polen fik mere end halvdelen af sin import fra Vesten og udlandsgælden øgedes, man begyndte at føle de stadig større renter og afdrag i fremmed valuta. Der opstod en stadig mere åbenlys varemangel mens priserne på vigtige madvarer blev holdt stabile af politiske årsager, dette kostede milliardbeløb i støtte. En ny krise blev udløst efter en prisforhøjelse i juni 1976. Efter spontane strejker og uroligheder blev forhøjelserne trukket tilbage, men Polen gled ind i en økonomisk krise, som blev en stærk belastning for partiledelsen.

I august 1980 gennemførte regeringen nye omfattende prisstigninger, og som mange gange tidligere gik arbejderne på det enorme Lenin skibsværft i Gdansk i strejke. Den blev ledet af elektrikeren Lech Walesa og udviklede sig til en generalstrejke der tvang regeringen til forhandlingsbordet. Arbejderne dannede to måneder senere landsorganisationen Solidarnosz, der nåede op på 10 millioner medlemmer.
Kommunistpartiet var lamslået over denne mobilisering af arbejderne og måtte gennem en dyb kriser der endte med at general Wojciech Jaruzelski der var premierminister blev partiets førstesekretær. I december 81 erklærede Jaruzelski landet i krigsrettilstand. Han forbød Solidaritet og lederne blev tvunget under jorden.

Krigsrettilstanden blev ophævet i 1983, men forfatningen blev ændret og i stedet indførtes undtagelsestilstand. Gennem 1980erne fortsatte den internationale solidaritet med Solidaritet der, på trods af hård repression, ikke var til at knække. Med kirken som mægler indledte regeringen og repræsentanter for Solidaritet i 1989 rundbords samtaler I juni gennemførtes valg, og kommunistpartiet fik kun netop det antal pladser, der var blevet aftalt under forhandlingerne med oppositionen. Samtidig forkastede Solidaritet general Jaruzelskis forslag om at danne en fælles regering med kommunistpartiet. Det moderate medlem af Solidaritet, Mazowiecki blev efterfølgende udnævnt til præsident som den første ikke-kommunistiske præsident i et østblokland.

I december 1989 vedtog Nationalforsamlingen, at landet atter skulle hedde Republikken Polen. Den maj 1990 udbrød strejke i Gdansk mod Mazowiecki regeringen, som blev beskyldt for at have glemt sin arbejderfortid. Ved de første direkte præsidentvalg i december 1990 blev Lech Walesa valgt til præsident med 75% af stemmerne. I januar 1992 gennemførtes den første landsdækkende generalstrejke - af en times varighed - efter kommunisternes fald. Strejken var organiseret af Solidaritet i protest mod regeringens forhøjelse af el-, gas- og de kommunale varmepriser. I 1993 blev der udskrevet valg før tid. Valget blev afholdt i september og markerede en tilbagevenden til magten for de politiske kræfter, der havde støttet det kommunistiske regime. SLD og PSL fik i alt 73 af de 100 pladser, der var på valg. Efter umiddelbart at have afvist valgnederlaget, endte Walesa med at udpege PSL's leder, Waldemar Pawlack til ny premierminister.
1994 var præget af konstante konflikter mellem præsidenten og regeringen.

Lech Walesa led et smerteligt nederlag til den reformerte kommunist Aleksander Kwasnewski ved præsidentvalget i 1995 hvor Kwasnewski i anden runde fik 53 % af stemmerne. I 1996 beslutter sejmen at der ikke skal rejses tiltale mod general Jaruzelski for at have indført krigsrettilstand. Polens ønske om at søge optagelse i EU udløste en del debat i 1998. Dels omkring moderniseringen af landbruget men ikke mindst omkring anvendelsen af de tilskud Polen skal modtage. I februar 1999 stemte 409 parlamentarikere for landets optagelse i NATO mens hele 7 stemte imod. Den økonomiske reformpolitik regeringen gennemfører for at bane landets vej for optagelse i EU, kaster titusinder af polakker ud i arbejdsløshed, specielt bønder og arbejdere er stærkt utilfredse og gennemfører jævnligt protestaktioner.

Lech Walesas afsked med politik blev klokkeklar da han ved sidste valg tabte stort til Kwasniewski som blev ved valgte præsident, der blev genvalgt siden overgangen, han fik denne gang 54 % af stemmerne. Nobelpristageren Walesa opnåede ikke engang 1 % af stemmerne.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here