Om Gdansk

Gdansk (tysk: Danzig) ligger ved udmundingen af Wisla floden der er en af Polens vigtigste vandveje. Gdansk har cirka 470.000 indbyggere men området består egentlig af 3 byer der er vokset sammen til en stor by – området kaldes på Polsk trojmiasto der betyder de 3 byer, Gdansk, Sopot og Gdynia, hvoraf Gdansk er den største af byerne. Området har en befolkningskoncentration på over 1 million mennesker.

Gdansk har haft en fantastisk historie, her startede 2den verdenskrig og her startede værftsarbejderne med Lech Walesa i spidsen opstanden mod det kommunistiske styre. Efter 2den verdenskrig lå byen i ruiner efter voldsomme kampe men endnu en gang har byen rejst sig fra ruinerne som en anden fugl Føniks.

I Marts 1945 blev Gdansk næsten fuldstændigt ødelagt under voldsomme kampe,  efter 2den verdenskrigs afslutning kom Gdansk igen under Polsk styre. Polakkerne er kendt for deres evne til at genopbygge og dette er Gdansk et fremragende eksempel på.

Hele centrum af Gdansk er genskabt så den står i fordums pragt og dette store arbejde har i dag givet os mulighed for at se den prægtige by som et levende museum. Man kan få meget tid til at gå i og omkring Gdansk idet det ikke blot er byen der er smuk. Også området omkring Gdansk byder på mange muligheder for uforglemmelige ferieoplevelser.

Besøg f.eks byerne Sopot og Gdynia, halvøen Westerplatte, Stutthof koncentrationslejren, eller den smukke natur i Kartuzy området der beboes af et specielt folk, kazubierne.

Gdansk historie

Tidlig historie

Gdansk blev første gang nævnt som by i 980. I det 13 århundrede var Gdansk en meget vigtig by og blev en fremstående by iblandt Hansestæderne. I 1308 blev Gdansk erobret af den tyske orden, som havde sin hovedborg i Malbork syd for Gdansk. Fra det 14. århundrede til 1945 omtaltes Gdansk under byens tyske navn, Danzig. Polen generobrede byen i 1466 og herefter voksede Gdansk hurtigt og blev med tiden den mest velstående havneby i Østersøområdet. Værd at bemærke er at ved en opgørelser fra 1754 havde Gdansk 77.000 indbyggere og var da den største by i det østlige Europa.

I 1793 blev Danzig en del af Preussen. Efter afslutningen af 1 verdenskrig og med Versailles traktaten blev Danzig en “fri by” underlagt nationalforbundet og i toldunion med Polen fra 1919 til 1939. Langt hovedparten, 96% var tysksindede, og i 1938 krævede Adolf Hitler, at byen blev en del af Tyskland.

Anden Verdenskrig begyndte den 1. september 1939 med et tysk angreb på den polske garnison på Westerplatte halvøen hvor det tyske krigsskib Schleswig-Holstein åbnede ild. Under 2. verdenskrig blev der anlagt en koncentrationslejr, Stutthof, cirka 30 kilometer øst for Gdansk. I dag er der museum og mindelund hvor lejren lå. I slutningen af ​​marts 1945 blev Gdansk omdannet til slagmark, efter hårde kampe der lagde store dele af byen i ruiner, erobredes byen af Den Røde Hær.

Efter 1945

Efter 1945 blev byen en del af Polen og størstedelen af ​​den resterende tyske befolkning blev fordrevet. Efterkrigstiden i Gdansk var en tid med politisk og social uro, specielt i 1956 og 1970. I december 1970 blev mindst 42 mennesker dræbt og mere end tusinde blev såret i forbindelse med store demonstrationer i protest mod stigende fødevarepriser. I 1980 blev der rejst et 42 meter højt monument til ære for de dræbte værftsarbejdere, monumentet forestiller tre kors med et anker. Det store Lenin skibsværft var også stedet hvor Solidaritets bevægelsen opstod under ledelse af Lech Wałesa.

Byens kendte søn

Lech Walesa fødtes den 29 september 1943 i Popowo i Polen. Efter endt skoleuddannelse arbejdede Lech Walesa som mekaniker i et maskincenter fra 1961 til 1965. I 1967 blev han ansat på skibsværftet i Gdansk som elektriker. I december 1970 var Lech Walesa en af de ledende skikkelser i konflikten mellem regeringen og værftsarbejderne. I 1978 begyndte han , sammen med andre aktivister at organisere arbejdere i frie , ikke kommunistiske , fagforeninger. I denne periode var han under overvågning af det hemmelige politi og blev jævnligt anholdt.

I august 1980 ledte han strejken blandt værftsarbejdere på værftet i Gdansk , som førte til landsdækkende strejker og protester. Den 31 august 1980 overgav regeringen sig og tillod arbejderne at strejke og danne frie fagforeninger. I december 1981 indførtes militær undtagelsestilstand og Lech Walesa blev sat under arrest og først løsladt i november 1982. I oktober 1983 blev han modtager af Nobel prisen. I april 1990 blev han valgt til formand for Solidaritet og i december 1990 blev han valgt til Polens præsident , et embede han bestred til november 1995.

Find rejser til Gdansk

Se mere om rejser til Polen, rejsebureauer, busrejser, togrejser, flyrejser og kør selv ferie.

Søg efter billigste fly og ophold

Find og sammenlign priser på rejse, hotel og lejligheder i smart søgemaskine der søger på mere end 700 kendte websites for billigste priser.

Hvordan vil du rejse ?

Kør selv bilferie til Gdansk

Kør selv ferie til Gdansk Oplev det nordlige Polen og Gdansk i egen bil eller MC. Tag på kør selv ferie til Polen der stadig er et af europas billigste rejselande. Sov godt i Gdansk Find inspiration til hvordan du kan komme...

Tog til Gdansk

Togrejser til Gdansk Praktiske oplysninger Ofte stillede spørgsmål Herunder kan du finde information om ankomst med tog, vi har indarbejdet et kort over togstationen i Gdansk hvor du kan se hvor stationen ligger i forhold til centrum. Er der direkte tog til Gdansk...

Hvordan kommer du til Gdansk

Se hvor byens terminaler ligger, nærmeste lufthavn, station og busstation

Ankomst terminal

Lufthavn, Gdańsk Lech Wałęsa Airport

Gdańsk Airport Find flybillet til Gdańsk Airport information Nyttig information om Gdańsk lufthavn, mulighed for transfer. Opdaterede ankomst og afrejse på live lufthavns informationstavler, Hvad koster flybillet til Gdańsk ? sammenlign priserne. Hvor ligger lufthavnen i Gdańsk ?, se kort og hvor...

Overnatning i Gdansk

Find de billigste og bedste hoteller, budget overnatning på hostels og vandrehjem, se også nærmere om leje af lejligheder og private værelser.

Hvordan vil du bo ?

Hoteller og lejligheder i Gdansk

Overnatning i Gdansk Find de bedste tilbud på overnatning og se listen med de højest ratede samt mest populære hoteller og lejligheder. Populære hoteller i Gdansk Hvad er det bedste hotel ? Se anmeldelser og hoteltips fra brugerne baseret på TrustYou anmeldelser...

Turistinformation Gdansk

Se mere omkring hvad du skal se i byen under dit ophold og hvilke muligheder der er for oplevelser og aktiviteter.

Helligdage i Polen

Nationale officielle helligdage. Hvornår er det helligdage i Polen ? Her kan du se listen med polens officielle helligdage og lukkedage. Under hver helligdag kan du se dagens polske navn og vi har skrevet en forklaring til de enkelte helligdage og...

Polen Coronavirus / Covid-19

Polen, Coronavirus / Cocid-19 Opdaterede statistikker Her kan du se de officielle statistikker i forbindelse med Covid-19 / Coronavirus i Polen. Statistikkerne bliver opdateret dagligt baseret på oplysninger fra bl.a. Johns Hopkins University Udenrigsministeriets rejsevedledning  Du kan se udenrigsministeriets aktuelt gældende rejsevejledning omkring rejser...

Polens turistkontor

På rejser til Polen finder du 23 enestående nationalparker som har nogle af de sidste uberørte områder i Europa. Disse er omgivet af små intime landsbyer og middelalderslotte. Det er svært ikke at tænke på eventyr, når man kommer...

Turistinformation Gdansk

Her finder du information, kontaktoplysninger og kort til Gdansk turistinformation, der ved alt om og kan hjælpe dig til den bedste oplevelse på din ferie. Søger du mere generel information og inspiration til en ferie i Polen og regionerne skal...

“Must See i Gdansk”

Gdansk er et fantastisk skatkammer når det kommer til seværdigheder, dem er der fantastisk mange af. Allerbedst er nok at hele byen i sig selv byder på en fantastisk atmosfære og miljø som er svært at beskrive, det skal opleves.

Nedenstående kan du se mere om nogle af de som vi syntes er de mest interessante af de mange, mange seværdigheder i Gdansk.

Lad os starte turen på Ulica Długa. Langegade er et af Gdansks mest populære steder for lokale og turister, Langegade er indbegrebet af middelalder Gdansk, flankeret af den gyldne port i den ene ende og den grønne port på i den anden. I langegade finder du masser af restauranter, cafeer, butikker og masser af smukke hollandsk inspirerede bygninger.

Długi Targ. Lange Torv ligger mellem slutningen af ​Langegade og Grønne Port, dette meget imponerende torv er i dag et populært mødested for både lokale og turister der kan nyde de fantastiske omgivelser i fulde drag, sæt dig på et af de mange serveringsteder og nyd de smukke bygninger og gademiljøet – absolut en lise for sjælen.

Rådhusbygningen er opført i mange etaper startende i det 14. århundrede. Bygningen blev voldsomt beskadiget under 2. Verdenskrig, men det blev besluttet at redde rådhuset fra nedrivning og genopbygge bygningen i sin oprindelige form. I dag er det en afdeling af ​​Gdansk historiske museum der har til huse der. det 50 meter høje tårn er åbent hvilket giver mulighed for en spektakulær udsigt over byen.

Ratusz Głównego Miasta
Długa 46/47

Dwór Artusa, med navn efter den legendariske King Arthur var dette stedet hvor købmænd og aristokrater mødtes. Bygningen er opført i hollandsk inspireret arkitektur der kan dateres til begyndelsen af ​​det 17. århundrede. Bygningen er blevet genopbygget efter at have været beskadiget under 2. Verdenskrig.

Dwór Artusa
Długi Targ 43-44

Panienka z okienka, “Jomfruen i vinduet”. Ved siden af Dwor Artusa ligger en købmandsbolig, i den øverste portal kan du hver dag klokken 13.00 se jomfrufiguren komme frem og kigge ud over tilskuerne, figuren repræsenterer Hedwiga, en smuk 17. århundrede Gdansk kvinde, der blev holdt indelåst af sin onde onkel.

Panienka z okienka
Długi Targ 43

Fontanna Neptuna. Neptunfontænen er på midten af ​​det lange marked, her kan du se Neptunstatuen der står midt i fontænen. Statuen overlevende mirakuløst anden verdenskrig intakt.

Żuraw kranen er bygget mellem 1442 og 1444 og er en af ​​de bedste helt intakte kraner fra middelalderens Europa. Udover at være en kran fungerede Żuraw også som byport og en del af byens befæstning.

Żuraw
Szeroka 67/68

Długie Pobrzeże er dæmningen langs Motława floden og her foregår en masse, langs dæmningen finder du masser af smukke bygninger, fortøjede skibe og masser af liv og miljø som du skal opleve.

Brama Złota. Den Gyldne Port blev bygget mellem 1612 til 1614 som erstatning for en tidligere byport. Arkitekten hed Abraham van den Blocke, en hollansk arkitekt der boede i Gdansk i begyndelsen af ​​det 17. århundrede. Derfor er porten i typisk hollandsk stil. Den Gyldne Port blev ødelagt under 2. verdenskrig, men blev fuldstændig genopbygget.

Brama Zielona, Den Grønne Port er beliggende mellem Lange torv og Motława floden, opført mellem 1564 og 1568, inspireret af Antwerpens Rådhus, repræsenterer Grønne Port den store hollandske indflydelse der var på byen i det 16. og 17. århundrede.

Brama Zielona
Długi Targ 24

Złota Kamienica, Det Gyldne Hus er opført mellem 1609 og 1618 for en af byens rige handelsmænd. Det betragtes som værende en af ​​de smukkeste bygninger i Gdansk. På taget kan du se statuer af to polske konger samt statuer af Cleopatra, Oedipus, Achilles og Antigone.

Ul. Mariacka, Mariagaden er en af Gdansk smukkeste gader, det er en smal brostensbelagt middelaldergade i hjertet af byen, gaden fremstår intakt, her er mange hyggelige restauranter og så er der et stort udvalg af ravbutikker.

Brama Mariacka, Mariaporten ligger i starten af Mariagaden. Porten kan dateres tilbage til det 15. århundrede. Porten blev ødelagt under bombardementerne under 2. verdenskrig men er blevet smukt genopbygget.

Bazylika Mariacka, Mariakirken er en af verdens største kirker i Europa, det menes i alle fald at være den største murstenskirke. De er plads til 20.000 inden døre. Mariakirken stod færdig i 1502 og har siden været et af byens mest ikoniske vartegn. Kirken blev delvist ødelagt under 2. Verdenskrig, men er blevet restaureret. Inde i kirken kan du se det astronomiske ur der stammer fra midten af 1400 tallet.

Bazylika Mariacka
Podkramarska 5

SS Sołdek er det første skib der blev bygget bygget i Polen efter 2. verdenskrig. I de følgende 30 år sejlede det stolte skib verdenshavene tynde inden det i 1985 blev museumsskib der ligger forankret langs kajen ved Motlawa floden i centrum af Gdansk.

Ołowianka 9-13

Uphagen huset tilhørte den fremtrædende købmand, Johann Uphagen i 1775. Huset blev museum i 1911 og blev ødelagt i kampene under 2. verdenskrig. Personalet havde dog fjernet møbler og interiør og bygningen blev restaureret i 1990’erne og genstandene blev genanbragt. i dag er det museum hvor du kan se hvordan livet i Gdansk udspillede sig i 18. og 19. århundrede.

Długa 12
Website

Ratusz Starego Miasta, det gamle rådhus stammer fra 1595 og igen en bygning i typisk hollandsk byggestil fra den periode. Mirakuløst er dette en af de få bygninger der overlevede 2. verdenskrig intakt. Det er i dag kulturcenter der har til huse i bygningen.

Korzenna 33/35

Wielki Młyn, den store mølle. Oprindeligt bygget af de tyske korsriddere i 1350. En af verdens første industrielle bygninger sørgede denne kæmpe vandmølle for at bearbejde korn. Det interessante er at bearbejdningen fandt sted uafbrudt frem til anden verdenskrigs afslutning hvor bygningen blev ødelagt. Bygningen er blevet genopbygget, dog ikke som mølle, men som et lille shoppingcenter.

Wielkie Młyny 16

Muzeum Poczty Polskiej. Det polske postmuseum er naturligvis indrettet i den bygning hvor polske postmedarbejdere forsvarede sig heltemodigt mod den tyske overmagt, i mange timer i september 1939. Efter de blev tvunget til at overgive sig blev de henrettet af de tyske soldater.

Obrońców Poczty Polskiej 1/2

Pomnik Poległych Stoczniowców 1970 er monument til ære for de døde værftsarbejdere fra 1970. Dette høje mindesmærke med de tre kors og et anker blev rejst i 1980 og det var det første af sin slags i den socialistisk dominerede verden der synligt mindedes ofre for det regerende regime.

Plac Solidarności

Gdańsk Zoo er en af Polens største Zoologiske haver, absolut et besøg værd. ZOO ligger i bydelen Gdansk Oliwa.

ul. Karwieńska 3
Gdansk Oliwa

Gå ud i Gdansk

Find de bedste restauranter, pubber og populære gå i byen steder

Hvad vil du opleve ?

Tandlæger i Gdansk

Tandlæge i Gdansk Populære tandklinikker i Gdansk FAQ om tandbehandling i Gdansk Tandlægerejser til Gdansk Vil du holde tandferie i Gdansk kan du herunder læse mere om Polen og byen og du kan se mere om rejser og ophold.

Shopping i Gdansk

Shoppingtips

Galeria Sztuki Kaszubskiej
ul. SW. Ducha 48
ved siden af Mariakirken

Håndbroderede og håndlavede genstande. Traditionelle og nutidige kasubiske mønstrede og farvede tøj, duge, servietter, gardiner og souvenirs.

Galeria Bałtycka
al. Grunwaldzka 141

Et af Gdansks største indkøbscentre. Galeria Bałtycka har næsten alle de store mærkebutikker, sammen med supermarkedet Carrefour.

Galeria Przymorze
ul. Obrońców Wybrzeża 1

Przymorze ligger nord for centrum mod Sopot, og omfatter mange store mærkebutikker samt restauranter, cafeer og biograf

Galeria Morena
ul. Schuberta 102A

Morena ligger vest for centrum, og er et stort indkøbscenter, der byder på det sædvanlige udvalg af butikker og restauranter.

Hvad er billigt i Polen ?

Polen er, set i forhold til Danmark, stadig et meget billigt land at holde ferie i. Priserne ligger noget under de danske priser og der er mange ting det kan betale sig at købe, specielt fordelagtigt er det at kigge efter sko, tøj og børneudstyr.

I byerne vil du stadig kunne finde mange sjove specialforretninger og langt de fleste byer har også stadig et eller flere markeder hvor der handles med alt fra friske madvarer til kunsthåndværk.

Skal du forkæle dig selv er det meget fordelagtigt at gå til frisøren, en god gang massage i et af de mange wellnesscentre er også en billig fornøjelse.

Tandlæge og optiker er også meget billigere end i Danmark.

Moms i Polen

Når  du f.eks er på restaurant og får regningen vil du ofte kunne se flere forskellige momssatser angivet. Polen har tre forskellige momssatser

23 procent er den generelle momssats
5 procent er momssatsen for fødevarer
8 procent er momssatsen for f.eks medicin og husleje

Åbningstider i forretninger

Mandag til fredag 10 - 19
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent)

Åbningstider i indkøbscentre

Mandag til fredag 10 - 21
Lørdag 10 - 20
Søndag lukket (7 søndage om året er der åbent 10-20)

Åbningstider på markeder

Mandag til fredag 10 - 17
Lørdag 10 - 14
Søndag lukket (åbent hvis indehaveren selv passer markedsboden)

Hvor vil du shoppe ?

More

  Hvordan er vejret i Gdansk ?

  Hvordan er vejret nu og hvordan bliver vejret i kommende dage

  Gdańsk
  mist
  0.8 ° C
  0.8 °
  0.8 °
  100 %
  2.1kmh
  75 %
  lør
  4 °
  søn
  3 °
  man
  4 °
  tirs
  3 °
  ons
  3 °

  Hvad er kursen på polske Zloty ?

  Hvad er den polske zloty værd ?

  DKK - Danish Krone
  PLN
  1,6155

  Hvor ligger Gdansk i Polen ?

  Her kan du se mere information og fakta om Polen og den region (województwo) hvor byen ligger.

  Polen

  Om Polen Polens areal dækker ikke mindre end 312.700 km2 og landet er dermed Europas 9de største. Polen deler grænser med 7 forskellige nationer (tidligere 3). Polens nordlige grænse er Østersøkysten der er 524 km lang, Lithauen (103 km) samt...

  Pomorskie

  Regionen Pomorskie Indbyggere: 2198 (tus.), Areal: 18293 km2, Amter: 16, Kommuner: 123 Denne del af Polen består som Vestpommeren af flade landskaber og kystlinien ved Østersøen, her finder du også Polens nordligste punkt, Rozewice, med museum i fyrtårnet. Ved Leba finder du...

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here